logo-spoed-elektricien

Dezelfde dag nog geholpen

24/7 Beschikbaar

Oude-stopcontact

Het vervangen van een oude stopcontact

Stopcontacten zijn een essentieel onderdeel van elk huishouden en bedrijfsgebouw. Ze stellen ons in staat om apparaten van stroom te voorzien en onze dagelijkse taken uit te voeren. Helaas hebben stroomvoorzieningen niet het eeuwige leven en moeten ze uiteindelijk worden vervangen. In deze blog bespreken we hoe u een oud stopcontact kunt vervangen en waar u op moet letten om de klus veilig en succesvol te klaren.

Waarom een ​​oude stopcontact vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom u mogelijk een oud stopcontact moet vervangen. Ten eerste kunnen oude stopcontacten gevaarlijk zijn. Na verloop van tijd kan de bedrading loskomen, kan de fitting beschadigd raken of kunnen er andere problemen optreden die leiden tot elektrische problemen en zelfs brand.

Ten tweede wilt u mogelijk een oud stopcontact vervangen vanwege de esthetiek. Als uw stopcontacten verouderd of beschadigd zijn, kunnen ze er onaantrekkelijk uitzien en uw interieur verpesten.

Ten slotte wilt u misschien een oud stopcontact vervangen als u nieuwe apparaten heeft die een ander soort stroomtoevoer nodig hebben. Bijvoorbeeld, als u een oude kookplaat vervangt door een moderne inductiekookplaat, heeft u waarschijnlijk een nieuw stopcontact nodig.

Stappenplan: Oude stopcontact vervangen

Het vervangen van een oud stopcontact is geen ingewikkelde klus, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om ongelukken te voorkomen. Hier is een stappenplan dat u kunt volgen om een ​​oud stopcontact te vervangen:

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat u begint met het verwijderen van het oude stopcontact, moet u de stroom naar de kamer uitschakelen waar het stopcontact zich bevindt. Dit voorkomt dat u per ongeluk een schok krijgt tijdens het verwijderen van het stopcontact.

Stap 2: Verwijder het oude stopcontact

Verwijder nu de afdekplaat van het oude stopcontact. Veel afdekplaten zitten vast met schroeven. Als u de schroeven heeft verwijderd, trekt u de afdekplaat voorzichtig van het muuroppervlak af.

Schroef nu de schroeven los waarmee het stopcontact aan de inbouwdoos is bevestigd. Trek het stopcontact naar voren en verwijder de stroomdraden die eraan zijn bevestigd. Merk op dat er waarschijnlijk drie draden zijn: een zwarte, een witte en een blanke (meestal groen of geel). Neem wat tape en wikkel deze om het einde van elke draad, zodat deze onderscheidbaar blijven.

Stap 3: Bevestig het nieuwe stopcontact

Plaats het nieuwe stopcontact in de inbouwdoos en zorg ervoor dat de schroeven zijn vastgedraaid. Trek nu de draden van het oude stopcontact samen en draai deze vast aan de overeenkomstige draden van het nieuwe stopcontact. (Meestal is zwart verbonden met zwart, wit met wit en blank met blank). Gebruik een tang om de draden strak op hun plaats te houden.

Stap 4: Bevestig de afdekplaat

Bevestig de afdekplaat van het nieuwe stopcontact aan de muur en schroef deze vast. Zorg ervoor dat alle schroeven goed zijn vastgedraaid en dat de afdekplaat op zijn plaats zit.

Stap 5: Schakel de stroom weer in

Ga naar de stroomonderbreker en schakel de stroom weer in naar de kamer waarin u het stopcontact hebt vervangen. Controleer vervolgens of het nieuwe stopcontact werkt door er een apparaat op aan te sluiten.

Oude stopcontact vervangen

Het vervangen van oude stopcontacten is een relatief eenvoudige ingreep die u gerust aan een professional kunt overlaten. Zo kunt u weer veilig en met een gerust hart gebruikmaken van uw elektrische apparaten. U kunt er ook voor kiezen om een oude stopcontact te laten vervangen door een elektricien.

Klantenservice