logo-spoed-elektricien

Dezelfde dag nog geholpen

24/7 Beschikbaar

groepenkast-uitbreiden

Wanneer moet je de groepenkast uitbreiden?

Een groepenkast is een belangrijk onderdeel van de elektrotechnische installatie in jouw woning. Het verdeelt de stroom naar verschillende groepen zodat deze veilig gebruikt kunnen worden. Echter, als je extra apparaten in huis wilt aansluiten, kan de groepenkast te weinig capaciteit hebben. Maar wanneer moet je een groepenkast uitbreiden?

Algemene regels omtrent groepenkast

Er zijn enkele algemene regels die van toepassing zijn op groepenkasten. Zo is er bijvoorbeeld een minimum aantal groepen dat je nodig hebt in de groepenkast. De meeste woningen hebben een groepenkast met 4 tot 6 groepen. Echter, als je veel elektrische apparaten in huis hebt, zoals een zwembadpomp, sauna, airconditioning, of grote keukenapparatuur, dan heb je meer groepen nodig. Een andere belangrijke regel is het maximale vermogen per groep. Dit is meestal 16A per groep. Als je apparaten hebt die meer stroom verbruiken, zoals een elektrische kookplaat, dan heb je een 3-fase aansluiting nodig. Redenen voor groepenkast uitbreiding Er zijn verschillende redenen waarom je een groepenkast moet uitbreiden. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

1. Nieuwe apparaten

Als je nieuwe elektrische apparaten aanschaft die veel stroom verbruiken, dan kan het zijn dat je huidige groepenkast niet voldoende capaciteit heeft. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto of een elektrische warmtepomp. In zo’n geval is het verstandig om de groepenkast uit te breiden.

2. Verbouwing

Als je gaat verbouwen, dan kan het zijn dat er meer stroom nodig is. Bijvoorbeeld als je een extra keukenblok gaat plaatsen met meer apparatuur. In zo’n geval is het handig om de groepenkast uit te breiden zodat je genoeg capaciteit hebt om alle nieuwe apparaten aan te sluiten.

3. Slechte staat van de groepenkast

Een groepenkast heeft net zoals andere apparatuur in huis een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kunnen er problemen ontstaan en kan de groepenkast toe zijn aan vervanging. Als je merkt dat je groepenkast niet meer goed functioneert, bijvoorbeeld doordat stroom uitvalt of omdat je zekeringen vaak vervangt, dan is het verstandig om een nieuwere en uitgebreidere groepenkast aan te schaffen. Hoe breid je een groepenkast uit? Een groepenkast uitbreiden moet altijd gedaan worden door een elektromonteur. Dit omdat er met stroom gewerkt wordt en het gevaarlijk kan zijn als je dit zelf gaat doen. De installateur zal de bestaande groepenkast evalueren en kijken welke uitbreiding mogelijk is. Hierbij wordt rekening gehouden met de aanwezige stroomaansluiting en de belasting van de groepen. De uitbreiding kan bestaan uit het installeren van een extra groep en bijbehorende schakelaar of het installeren van een geheel nieuwe groepenkast.

Conclusie Als je merkt dat je huidige groepenkast niet meer voldoet aan jouw stroombehoefte, dan is het verstandig om de groepenkast uit te breiden. Dit kan nodig zijn bijvoorbeeld als je nieuwe elektrische apparaten aanschaft, gaat verbouwen of omdat de huidige groepenkast in slechte staat verkeert. Laat dit altijd doen door een elektromonteur. Zo kan je veilig jouw extra stroom behoeften vervullen! Schakel hiervoor de ervaren elektricien van Spoed Elektricien in.

Klantenservice