logo-spoed-elektricien

Dezelfde dag nog geholpen

24/7 Beschikbaar

Wat is een zekering?

Elektrische installaties en hun bekabeling moeten worden beschermd tegen overbelasting en kortsluiting met zekeringen. Er zijn verschillende soorten zekeringen. Een zekering is bijna overal te vinden. Installaties, apparaten en voertuigen. Elektrische stroom moet worden beveiligd met zekeringen om ongelukken, zoals brand, te voorkomen. Lees meer over wat een zekering is in dit artikel.

Wat is de functie van een zekering?

De stroomvoorziening wordt afgesloten als er teveel stroom over één groep stroomt. Er kan brand ontstaan als de stroom niet wordt gereguleerd, waardoor warmte wordt gegenereerd. Om de kortsluiting te beperken, moeten de zekeringen die zich het dichtst bij de kortsluiting bevinden smelten, waardoor wordt voorkomen dat de rest van de zekeringen doorbrandt. Via deze groep moet de stroom worden hersteld door deze te vervangen. Typen zekeringen zijn onder meer hoogspanningszekeringen, laagspanningszekeringen en glaszekeringen.

Een uitleg van zekeringen

Zekeringschalen zijn gemaakt van keramische (stemtiet) behuizingen die draden op koperbasis, draden op zilverbasis of koperlegeringen bevatten. Kleinere zekeringen zijn vaak gemaakt van glas of plastic. Hierbij wordt vaak zand of blusmiddel gebruikt. Snelle zekeringen worden gemaakt door een druppel lood of tin op de zekeringdraad te plaatsen, waardoor deze sneller breekt. In een zekering zitten twee draden: een signaaldraad en een zekeringdraad. De zekeringdraad is degene die de stroom voert, maar beide draden voeren de stroom. Bij een te hoge stroomwaarde zal eerst de zekeringdraad doorbranden, daarna de signaaldraad. Aan de signaaldraad zijn een gekleurde contactplaat en een veer bevestigd. Als deze contactplaat losraakt door een doorgebrande signaaldraad, kunt u de defecte stopper identificeren.

Zekeringslabels: wat betekenen ze?

Typen zekeringen zijn FF, F, M, T en TT. Typen zijn geclassificeerd op basis van hoe lang het duurt voordat de stroom 10 × de nominale stroom heeft geactiveerd. Er zijn vier soorten zekeringen: FF (supersnel), F (snel), M (normaal), T (traag), TT (supertraag). In onderstaande tabel ziet u hoe lang het duurt om de stroom uit te schakelen. T 250 /1.6A is een voorbeeld van een “trage” zekering. Bij een tijdelijke overbelasting reageert hij niet. Zekeringen variëren van 250 volt tot 1,6 ampère en de stroom kan continu worden uitgevoerd. De zekering F 250/300mA werkt bijvoorbeeld op een maximale spanning van 250 volt en een maximale stroom van 300 mA. Uitschakelkarakteristieken van zekeringen kunnen in vier typen worden ingedeeld. Voor bescherming van halfgeleiders zijn type A-zekeringen ultrasnel. Er zijn twee soorten B: algemeen gebruik en speciaal gebruik. Motorzekeringen zijn van het type C. Motoren zijn op het net aangesloten met zekeringen van het type D, die zeer traag zijn.

Begrijpt u het nog niet? Neem vandaag nog contact op. Onze elektricien helpt u graag verder!

Klantenservice